Probabil am putea argumenta mult timp care este sursa tendințelor în nutriția câinilor: cât de mult cunoaștem din nevoile nutriționale ale câinilor și cât este creativitatea departamentelor de marketing ale producătorilor?


Cu toate acestea, să lăsăm aceste considerații filosofice deoparte și să aruncăm o privire la cele mai puternice tendințe în nutriția câinilor: care sunt acestea, care sunt și care sunt beneficiile și dezavantajele lor.


Care este diferența dintre hrana din diferite categorii de prețuri?
Pe piață apar din ce în ce mai multe tipuri de hrana premium și super premium. Ideea lor este simplă - sunt tipuri de hrana care promit o calitate înaltă în schimbul unui preț ridicat. Cu toate acestea, înainte de a le arunca o privire mai atentă, merită să facem un pas înapoi și să ne uităm la tipurile de hrana premium si diferentele dintre acestea.



Hrana ieftină este cu adevărat atât de rea?


Desigur,este vorba despre tip de hrana standard și economică.Hrana standard este oferită de cei mai mari producători, cu publicitate largă în mass-media. Sunt disponibile aproape peste tot: de la supermarketuri, la farmacii, la benzinării. Confortul clientului rezultat din disponibilitatea atât de mare este avantajul lor ,fără îndoială.


În plus - sunt relativ ieftine.
Din punct de vedere al compoziției, o trăsătură caracteristică a acestor alimente este că ... nu este pe deplin clar ce conține . Producătorii de hrană economica pentru animale de companie folosesc mai degrabă categorii de ingrediente (de exemplu, cereale) decât ingrediente specifice (de exemplu, grâu). Aceasta înseamnă că ,compoziția acestor alimente se poate schimba de la lot la lot. De asemenea, înseamnă că materiile prime utilizate în producția lor pot fi - și în practică sunt - relativ ieftine.


Același lucru este valabil și pentru hrana economică. Acestea sunt de obicei vândute sub etichete private ale lanțurilor de retail și sunt chiar mai ieftine decât hrana standard. Cuvântul „mai ieftin” se aplică atât prețului produsului finit de pe raft, cât și materiilor prime utilizate.


Hrana premium pentru animale este cu adevărat premium?


În acest context, tipurile de hrana premium pentru animale de companie oferă exact ceea ce v-ați aștepta de la ele: ingrediente de calitate superioară, selecția lor atentă și consistența compoziției. Acestea din urmă pot fi verificate de obicei de către client însuși, deoarece alimentele pentru animale de companie din acest segment evită utilizarea categoriilor de ingrediente și oferă nume specifice materiilor prime.

O valoare suplimentară a hranei premium este destinată câinilor într-un stadiu specific de dezvoltare sau nevoi specifice rezultate din profilul de activitate sau rasa. Alegând o astfel de mâncare pentru câinele dvs., vă puteți îngriji mai precis de nevoile sale individuale.


Premium, superpremium, care este diferența?


Hrana din acest segment se mândreste de obicei cu un conținut ridicat de materii prime din carne (peste 50%). Aici apare și prima diferență clară între hrana uscata premium și super premium . Daca la primul tip, o pondere mai mare de „materii prime din carne” înseamnă adesea o cantitate mai mare de făină de carne sau carne uscată, producătorii de hrana superpremium se bazează mai des pe carne crudă (proaspătă).

Este posibil ca ochiul uman să nu observe diferența, dar pentru un câine, prezența cărnii crude se poate traduce prin gust bogat și valoare nutritivă.

Producătorii de hrana superpremium sunt, de asemenea, mai lipsiți de compromisuri atunci când vine vorba de alte ingrediente. De multe ori renunță, de exemplu, la cereale, care sunt un element permanent al hranii mai ieftine si premium.

Mai mult, prin utilizarea de materii prime de înaltă calitate, acestea pot limita diversitatea excesivă a ingredientelor fără a compromite bogăția valorii nutriționale. Contrar aparențelor, varietatea ingredientelor nu este întotdeauna un avantaj , deoarece face dificilă utilizarea dietelor de eliminare în caz de alergii.


Conform denumirii categoriei, alimentele premium și superpremium nu sunt produse de masă. De unde le putem cumpăra?

-Din cabinete si farmacii veterinare
-Din magazinele online autorizate


Cum se verifică calitatea alimentelor după cumpărare?


După cum am spus, hrana premium diferă de cea economica în ceea ce privește calitatea materiilor prime utilizate în producție (producătorii ne spun asta). Cu toate acestea, este dificil să verificați alimentele gata preparate.

Singurul instrument prin care proprietarul poate verifica calitatea hranei este ... .. calitatea de scaun.

Cu alte cuvinte, un animal care mănâncă un aliment premium sau super premium ar trebui să elimine un volum mai mic de fecale, care ar trebui să fie mai compact (nu slăbit), dar nu prea uscat. În practică, a fost dezvoltat chiar și un sistem de evaluare a calității scaunului (scară de la 1 la 5), ​​iar hrana dată câinilor este evaluată pe această bază.


Hrana premium și superpremium, fabricata din ingrediente de calitate mai bună, ar trebui să aibă o digestibilitate mai bună, să utilizeze mai bine ingredientele conținute în alimente și astfel să elimine mai puțin scaun (care este mai ușor de colectat din gazon).


Împărțirea în hrană economică, standard, premium și superpremium pentru animale de companie este, desigur, cu greu o tendință în sine. Tendința este cu siguranță trecerea treptată a pieței către feeduri premium și super premium. Aceste schimbări au loc odată cu cresterea nivelului de trai al  proprietarilor de câini și nivelul lor crescut de educație în ceea ce privește nevoile alimentare ale acestor animale.

Etichetă curată (compoziție simplă) și alimente naturale

În trecut, producătorii, urmărind nevoile câinilor au presupus că lista ingredientelor alimentare ar trebui să fie cât mai lungă posibil. Bogăția de ingrediente a dovedit că produsul oferă câinelui toate substanțele nutritive necesare.


Lista celor din urmă a crescut de la un deceniu la altul, împreună cu dezvoltarea cunoștințelor noastre despre biologia acestor animale (în prezent vorbim despre 18 minerale și o duzină de vitamine necesare unui câine ).

În consecință, listele de ingrediente au devenit mai lungi și mai complexe. Clientul obișnuit, care dorea să ofere câinelui cea mai bună mâncare, a primit atât de multe informații încât nu a fost capabil să identifice diferențele dintre produse sau să evalueze calitatea acestora.

Deci, la un moment dat trebuie să fi existat o reacție specifică. Și a venit sub forma a două tendințe complementare: „curățarea etichetelor” și „a fi în armonie cu natura”.


Ce este mai exact „hrana naturala”?




Hrana naturala, după cum sugerează și numele, se bazează pe ingrediente naturale, neprelucrate. Astfel încât mâncarea să fie cât mai aproape de ceea ce ar mânca câinele ca animal sălbatic.



Paradoxal, această apropiere de natură a permis dezvoltarea tehnologiei în mare măsură. Producția de alimente uscate, care constituie marea majoritate a pieței, utilizează dispozitive numite extrudere, a căror sarcină este să amestece ingredientele și să le proceseze.


Inițial, extruderele s-au descurcat bine cu amestecuri de materii prime relativ uscate, cum ar fi boabele de cereale, mesele din carne și carnea uscată. În prezent, cele mai bune dintre aceste mașini sunt capabile să producă hrană pe bază de carne crudă și legume proaspete.


Etichetă curată - confortul dumneavoastră

Tendința etichetei curate este o încercare de a scurta și simplifica lista de ingrediente. O etichetă curată aduce două beneficii specifice consumatorului:
- lista ingredientelor nu este copleșitoare
- Conține în principal ingrediente cunoscute și ușor de înțeles: carne, legume, fructe, cereale, uleiuri.


Desigur, se poate pune întrebarea dacă alimentele din lista scurtă sunt capabile să furnizeze toate vitaminele, micro și macro elementele necesare. Și aceasta este o întrebare corecta, dar alimentele pentru animale de companie produse în conformitate cu filosofia etichetei curate nu trebuie să fie foarte „ortodoxe”. Producătorii lor se pot întreține cu aditivi și suplimente. Cheia aici este pur și simplu moderarea.

Din nou, este mai ușor să îmbunătățești tehnologia care reduce pierderea de ingrediente valoroase în procesare. Datorită acestui fapt, este posibil să „strângeți” din ce în ce mai multe ingrediente necesare din materii prime simple și naturale - sau chiar să lăsați mai multe dintre aceste ingrediente în ele.

Eticheta curată este, într-un anumit sens, un produs al timpului nostru . În calitate de consumatori, ne așteptăm la informații rapide și condensate și exact asta oferă „eticheta curată”.

Cu o scurtă listă de ingrediente în fața dvs., puteți fi mai încrezători că ingredientul listat mai întâi este într-adevăr baza alimentelor. Producătorii nu pot folosi atât de ușor „trucurile” cu compoziția, despre care am scris într-unul din articolele anterioare .


Ai da câinelui tău ceea ce nu ai mânca tu însuti?


Din punct de vedere istoric, hrana comercială pentru animale de companie a fost inițial un mod de a recicla deșeuri valoroase - sau încă consumabile - provenite din producția de alimente umane.

Cu timpul, totuși, acest lucru s-a schimbat, iar zicala că câinele este membru al familiei a luat, de asemenea, o dimensiune financiară. Datorită acestei „sensibilități financiare” cu care proprietarii de câini au început să-și trateze animalele de companie, producătorii de alimente puteau ajunge la ingrediente de cea mai înaltă calitate. Acesta este modul în care au fost create diverse tipuri de hrana de calitate umană , adică hrana care utilizează materii prime care ar putea fi utilizata și în producția de alimente pentru oameni.

Cu toate acestea, merită să ne amintim că ceea ce numim deșeuri din perspectiva umană pot fi un ingrediente alimentare valoroase, chiar de dorit. Cel mai bun exemplu este o altă tendință (deși istoric mai devreme, datând din anii 1980).


BARF


Dacă întrebarea „i-ai da câinelui tău ce nu ai mânca?” I s-ar fi adresat unui fan al dietei BARF, probabil că el ar răspunde fără ezitare: „sigur că i-as da!

Cu toate acestea, nu este vorba despre calitatea ingredientelor, ci despre faptul că unul dintre pilonii acestei diete sunt oasele crude. Oricum, din cuvintele Oase și alimente crude (oase și alimente crude) și-a luat numele această dietă.

Adică, ce ar mânca un câine dacă ar trăi în sălbăticie și nu ar putea conta pe beneficiile civilizației în pregătirea meselor. Cu toate acestea, civilizația își are partea sa în BARF, deoarece componentele importante ale acestei diete includ, de asemenea, tot felul de suplimente: de la produse relativ naturale (de exemplu, semințe de in sau propolis) până la produse procesate (de exemplu, uleiuri, care sunt sursa acizilor grași omega-3 și omega-3). 6).



Dieta BARF este sănătoasă?


Dieta BARF se dovedește a fi propice formei câinelui - potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de știință din München, doar 11% dintre câinii hrăniți cu această dietă sunt supraponderali ; pentru câinii care urmează o dietă la domiciliu și care sunt hrăniți cu hrană comercială, acest procent este de până la 40%.

De asemenea, riscul de deficiențe al nutrienților individuali în acest caz a fost mult mai mic decât în ​​cazul dietelor casnice.

În general, BARF, în ciuda structurii sale simple, se dovedește a fi o dietă surprinzător de bine echilibrată, deși există unele riscuri. Acestea sunt deosebit de importante în cazul iodului, zincului, vitaminei D, cuprului și manganului - acești compuși au fost cel mai adesea deficienți. În cazul calciului și fosforului, au apărut deseori surplusuri. 1/3 din dietele examinate au avut peste 2 ori mai mult fosfor și calciu decât cantitățile recomandate.


Rezumat

Cum alegeți cea mai bună strategie de hrănire pentru câinele dvs. sau cea mai bună mâncare? În primul rând - păstrați-vă bunul simț și încercați să evaluați valoarea alimentelor pentru dvs., indiferent dacă este bazată pe compoziția sa sau pe mesajele de marketing ale producătorului. Contrar aparențelor, puteți extrage informații valoroase din ele, dacă le abordați doar în mod critic. Pentru a face acest lucru, totuși, trebuie să obțineți singur cunoștințe. Sperăm că blogul nostru vă va ajuta în acest sens.