Datorită situației epidemiologice dinamice din lume, mulți proprietari de caini si pisici sunt îngrijorați si de sănătatea prietenilor lor cu patru picioare. Proprietarii de animale de companie sunt, de asemenea, îngrijorați de riscurile transmiterii coronavirusului SARS-CoV-2 de către câini și pisici. Acoperim acest subiect în detaliu în întrebările frecvente despre Coronavirus .
Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că există boli ale câinilor și pisicilor care pot afecta sănătatea umană.

În articolul nostru veți afla:
•ce boli virale poți întâlni la animalul tău de companie
•dacă bolile virale ale câinilor și pisicilor sunt periculoase pentru oameni
•cum pot fi prevenite


Știm deja destul de multe despre varianta umană a coronavirusului SARS-CoV-2. Principalele informatii stiute sunt ca:
•se răspândește prin picături,
•sursa infecției umane este o altă persoană,
•infecția apare la tuse, strănut sau vorbire
•în mediu - în funcție de substrat - virusul supraviețuiește de la câteva ore până la 5 zile.

De asemenea, s-a dovedit că genomul (adică informațiile genetice) ale acestui virus este similar cu soiurile deja cunoscute de coronavirus animal. Din fericire pentru noi, nu există dovezi că oamenii pot lua infecția de la un animal.

În articolul nostru, am dori să vă prezentăm cele mai populare boli ale câinilor și pisicilor care pot avea sau nu un impact direct asupra sănătății umane.
 

1. CORONAVIRUS DE PISICA


Tipul bolii: virală

Infecțiile cu coronavirus felin sunt foarte frecvente la pisici. Pisicile se infectează între ele, în principal indirect prin contactul cu fecale sau obiecte precum litiere, boluri și prin contact direct prin picături. Cei mai vulnerabili la infecția cu coronavirus sunt minorii, care adesea se infectează de la mamele lor.

În ceea ce privește patogenitatea, există două tipuri de coronavirus:
•intestinal - provoacă simptome gastro-intestinale ușoare și tranzitorii, cum ar fi diaree sau vărsături, și o ușoară creștere a temperaturii corpului.
•asa numitul phipogenic - apare dintr-o mutație de tip intestinal și afectează 5-10% din populația de pisici infectată anterior cu coronavirusul comun. O astfel de mutație este favorizată de stres, grupuri de pisici și vârstă (pisicile tinere de până la 2 ani suferă cel mai adesea de boli). Infecția este cauzată de o boală numită FIP, adică peritonită infecțioasă, care poate lua două forme: exudativ și uscat. Din păcate, ambele sunt progresive și fatale. Forma umedă este însoțită de prezența lichidului în cavitatea abdominală, în piept sau, mai rar, în sacul pericardic, făcând simptomele mai vizibile pentru proprietar și medicul veterinar poate identifica mai rapid boala. Este o boală acută.

Cum pot preveni infectarea pisicii cu coronavirusul?

Pentru a preveni infecțiile, vă pot ajuta următoarele:
•examinarea pisoilor chiar înainte sau după naștere pentru anticorpi împotriva coronavirusului felin (anti-FCoV)
•înțărcarea timpurie de la mama care are anticorpi anti-FCoV (până la 5-6 săptămâni)
•izolarea absolută de mama sa de alte pisici
•testarea pisoiilor peste 10 săptămâni pentru detectarea prezenței anticorpilor anti-FCoV
•reducerea numărului de pisici din grup
•igienă mare a litierelor: (o cutie de așternut pentru 1-2 pisici), golită zilnic, dezinfectată o dată pe săptămână, așezată la o distanță mare de boluri.

Tratament:
Până în prezent, FIP este considerată o boală incurabilă și 100% fatală. În ultimii ani, a apărut o nouă speranță pentru un tratament inovator cu o substanță care, în faza studiilor clinice efectuate în SUA, arată o mare eficacitate în reducerea simptomelor bolii. Din păcate, medicamentul nu este încă înregistrat și va trebui să îl așteptăm.


Vaccinări de protecție: NIMIC
Coronavirusul felin este periculos pentru oameni: NU

 

2. CORONAVIRUL CÂINILOR


Tipul bolii: virală

Coronavirusul canin este o boală în general ușoară, care este extrem de contagioasă la câini, cel mai adesea cu gastroenterită. Și aici distingem două subtipuri de virus:
•de tip I intestinal
•tip II cauzând pneumonie


În ambele cazuri, infecția se face pe cale orală, iar câinii infectați aruncă cel mai mult virus în fecale. Coronavirusul, înmulțindu-se în tractul digestiv, provoacă diaree care amenință cel mai mult puii, care sunt mai predispuși la deshidratare. De asemenea, puii sunt mai puțin susceptibili de a fi infectați cu viruși de tip II, inclusiv cu moartea. Câinii adulți, pe de altă parte, sunt de obicei asimptomatici.


Tratament:
La câini, de asemenea, nu există tratament cauzal pentru coronavirus, iar tratamentul este pentru a combate simptomele bolii.


Vaccinări de protecție: există posibilitatea profilaxiei cu un vaccin pentru pui.


Din fericire pentru noi, toate soiurile de coronavirus sunt relativ mai puțin rezistente la condițiile de mediu și sunt deteriorate de dezinfectanți și detergenți utilizați în mod obișnuit, precum și de razele UV.


Este coronavirusul psi periculos pentru oameni: NU
 3. RABIA

Tipul bolii: virală


Rabia este una dintre cele mai periculoase zoonoze. Este o boală cauzată de un virus din familia Rhabdoviridae, incurabilă și fatală pentru oameni și, ca atare, aparține bolilor infecțioase care trebuie controlate.


Este o boală care se transmite prin contact direct (mușcătură) cu un animal infectat. Omul se poate infecta de la mamifere infectate cu acest virus, în special de la lilieci. Virusul este cel mai abundent în saliva unui individ bolnav. Ocazional există o infecție prin zgâriere, de exemplu de pisici sau lilieci.


Tratament: nici unul


Virusul rabiei, după aproximativ 3 luni de incubație asimptomatică, provoacă encefalită acută. Durează aproximativ 7-9 zile și se termină întotdeauna cu moartea.


Simptomele apar brusc și includ: strabism, dilatare inegală a pupilei, coordonare anormală, schimbare de comportament, agresivitate sau depresie, salivație, dificultate la înghițire, urmată de paralizie, printre altele. mușchii respiratori.


Dacă un animal a mușcat un om (vaccinat sau nu), va trebui să fie supus unei perioade de observație de 15 zile. Cel mai adesea constă din trei vizite la cabinetul veterinar (în zilele 5, 10 și 15).


Nu există studii fiabile care să confirme rabia înainte ca animalul să moară.


Vaccinări de protecție:
Din fericire, sunt disponibile vaccinuri foarte eficiente împotriva rabiei.


Este rabia periculoasă pentru oameni: DA


O persoană mușcată de un animal ar trebui să spele imediat rana cu apă și săpun, apoi să o dezinfecteze și apoi să raporteze mușcătura unui medic. Oamenii sunt relativ insensibili la virusul rabiei, așa că adesea spălarea plăgii ajută la prevenirea infecției.
 

4. Tuse KENELICĂ (inflamație infecțioasă a traheei și bronhiilor)

Tipul bolii: viral-bacteriană


Inflamare foarte contagioasă, viral-bacteriană, acută sau subacută a căilor respiratorii la câini.


Tusea de canisa este o boală frecventă la nivel mondial și afectează câinii de toate vârstele. Sursa infecției sunt câinii bolnavi, iar infecția în sine apare prin picături. Tusea de canisa se găsește cel mai adesea în comunitățile de animale mai mari - locuințe, parcuri pentru câini, canise. Răspândirea sa este cauzată de umiditate ridicată, ventilație slabă și stres la animale, ceea ce reduce imunitatea și facilitează pătrunderea virusului.


Simptome la câinele dvs. care ar trebui să vă îngrijoreze:
•    tuse uscată, violentă, paroxistică
•    uneori tusea devine puternică (corzi vocale umflate)

•    tusea apare cu ușurință odată cu modificările de temperatură, după efort și la atingerea gâtului câinelui
•    febră
Dacă observați simptome similare la câinele dvs., consultați medicul veterinar.


Tratament: simptomatic


Câinele trebuie ținut în camere calde, nu prea uscate. Animalul trebuie ținut calm, fără eforturi inutile care vor agrava atacurile de tuse. Medicul veterinar vă poate recomanda un antibiotic și inhalări pentru a accelera recuperarea.
 Vaccinări de protecție:
Este disponibil un vaccin intranazal împotriva tusei de canisa.
Tusea de canisa este periculoasă pentru oameni: NU
 

5. PARVOVIROZA CANINA/ PANLEUCOPENIA FELINA

Tipul bolii: virală
Boală foarte contagioasă a câinilor și pisicilor cauzată de parvovirusuri (CPV-1 canin, CPV-2 și FPV felin) - viruși extrem de persistenți în mediul extern (parvovirusul canin la temperatura camerei poate supraviețui timp de aproximativ 5 luni, și felinul chiar și până la un an) . Acești viruși sunt, de asemenea, rezistenți la dezinfectare. Doar tulpinile canine sunt contagioase pentru câini, în timp ce pisicile pot contracta și CPV-2 canin.
•    infecția apare cel mai adesea prin contactul cu fecalele animalelor infectate
•    boala se dezvoltă pe deplin la câinii tineri, nevaccinați (cu vârsta cuprinsă între 6 săptămâni și 6 luni) și la pisici
•    simptomele apar la aproximativ 5 zile după infecție.


 
Virusul atacă celulele intestinului, inimii și măduvei osoase, provocând gastroenterită, diaree, vărsături, leziuni ale măduvei osoase, febră (adesea hipotermie), deshidratare, tulburări circulatorii și tulburări neurologice.
La pisici, efectul tipic care dă numele bolii este deteriorarea măduvei osoase, rezultând o absență aproape completă a leucocitelor în sânge - panleucopenia. Parvovirusul poate provoca avort spontan la pisicile însărcinate și infecții prenatale care pot duce la afectarea sau moartea pisoiilor. Din păcate, boala se încheie cu moartea la aproximativ 50% dintre animalele tinere.


Diagnosticul de parvoviroză / panleucopenie constă în efectuarea de teste pentru prezența virusului în scaun în primele 9-10 zile de la infecție.


Tratament:
În faza incipientă a infecției, se administrează ser care conține anticorpi împotriva parvovirusurilor. Tratamentul suplimentar este simptomatic și constă în contracararea efectelor devastatoare ale multiplicării virusului:
•    irigare intensivă și completarea electroliților,
•    antibioterapie,
•    medicamente antiemetice și de protecție,
•    interferon


Vaccinări de protecție:
Sunt disponibile vaccinări eficiente împotriva parvovirozei canine și a panleucopeniei feline.


Parvoviroza este periculoasă pentru oameni: NU
Important! Datorită persistenței ridicate a virusului în mediu, oamenii pot contribui la răspândirea parvovirusului (de ex. Pe încălțăminte).
 

6. FIV (Virusul Imunodeficienței Feline)

Tipul bolii: virală


FIV (virusul imunodeficienței feline) este un virus care provoacă imunodeficiența la pisici, care este foarte similar cu infecția cu virusul imunodeficienței umane - HIV.


Dintre pisici - aproximativ 7% dintre pisicile au avut contact cu acest virus (au anticorpi). Numarul masculilor cu anticorpi anti-FIV este dublu fata de cel al femelelor. Anticorpii anti-FIV se găsesc de trei ori mai des la pisicile necastrate decât la pisicile castrate.


O pisică model suspectată de FIV este un mascul bătrân, liber, necastrat, cu un aspect neglijat. De ce? Deoarece o pisică libera, și mai ales o pisică care își apără teritoriul, un mascul necastrat este expus luptelor cu alte pisici infectate. Ca urmare a dezvoltării lente a imunodeficienței, pisica va suferi de micoză, demodicoză, acarieni ai urechii și limfoame. Starea unei pisici infectate cu FIV este rezultatul unei tulburări lent progresive a sistemului imunitar.


Diagnostic:
Suspectăm boala la pisicile cu diferite tipuri de probleme de sănătate recurente. De asemenea, analizăm posibile apartenențe la un grup de risc.


Limfoamele și leucemiile se pot dezvolta și în cursul bolii


Diagnosticul de rutină constă în efectuarea unui test rapid la clinică.


Pisoii pot lua virusul de la mama lor, dar sunt mai predispuși să primească anticorpii singuri. Prin urmare, nu testăm pisicile sub vârsta de 6 luni pentru prezența anticorpilor.


La unele animale la sfârșitul FIV, este posibil ca anticorpii să nu fie prezenți în sânge.


Tratament: simptomatic


Nu este necesar să izolați o pisică de alte pisici din casă, atâta timp cât nu se luptă între ele.  Recomandările suplimentare includ: castrarea și o dietă bună.


Boala este incurabilă.


Vaccinări de protecție: vaccinările împotriva FIV sunt vaccinări suplimentare.


FIV este periculos pentru oameni: NU
Virusul FIV în sine nu este periculos pentru oameni. Cu toate acestea, o pisică imunocompromisă poate reprezenta o amenințare gravă pentru persoanele cu imunitate scăzută (de exemplu, după chimioterapie, pacienții cu SIDA), femeile însărcinate, nou-născuții, copiii și persoanele în vârstă, deoarece are și infecții asociate (micoze, infecții bacteriene).
 

7. Leucemie felină


Tipul bolii: virală


Virusul leucemiei feline (FeLV) provoacă boli feline cronice cu întreruperea proceselor hematopoietice, scăderea imunității și procesele neoplazice.


Virusul este răspândit în întreaga lume în rândul 1-8% dintre pisicile sănătoase, în principal în felise.
Infecția are loc în principal prin contactul cu saliva unei pisici infectate. Poate fi o mușcătură, dar și doar un contact strâns pe termen lung (lins, joc, igienă reciprocă).


Pisicile cu vârsta de până la 16 săptămâni sunt cele mai sensibile la infecție. Pisicile mai în vârstă sunt mult mai puțin sensibile.


Evoluția bolii depinde în mare măsură de pisica însăși, de predispoziția acesteia la cancer, de starea sistemului imunitar și de infecțiile din trecut.


Simptome care pot fi leucemie:
•    ganglionii limfatici măriți
•    febră
•    gingii palide (anemie)
•    somnolenţă
•    imunodeficiență (infecții însoțitoare, de exemplu pneumonie, micoze)
•    limfoame
•    leucemie
•    debut brusc de respirație (limfoame de compresie)
•    un blocaj intestinal (limfoame la nivelul abdomenului)
În ciuda numelui său, virusul nu provoacă întotdeauna leucemie sau limfom. Dezvoltarea tumorii depinde de predispoziția pisicii în sine, iar virusul stimulează doar dezvoltarea bolii.


Diagnostic:
Acesta constă în efectuarea unui test de diagnostic rapid la o clinică veterinară. Acest test detectează virusul doar în timpul fazei de infecție. O pisică pozitivă trebuie întotdeauna testată de două ori la 4 luni distanță pentru a vedea dacă vărsarea a fost tranzitorie sau permanentă.
Posibila nevoie de a izola pisica de alte pisici neinfectate depinde de aceasta și afectează și prognosticul.


Tratament:


În primul rând simptomatic: antibiotice, hidratare, profilaxie antiparazitară, transfuzie de sânge. Chimioterapia este utilizată în tratamentul cancerului.


De asemenea, se recomandă o dietă bună, evitând carnea, laptele și ouăle crude.


Vaccinări preventive: Vaccinările FeLV


Pisicile infectate nu trebuie vaccinate.


Leucemia felină este periculoasă pentru oameni: NU
La fel ca în cazul virusului FIV, virusul FeLV în sine nu este periculos pentru oameni. Cu toate acestea, o pisică imunocompromisă poate prezenta un risc grav pentru persoanele cu scăderea imunității.