Veterinarii s-au plans adesea de cainii cumparati din magazinele de animale de companie acestia fiind mult mai susceptibili sa sufere de probleme de sanatate decat cei de la canise sau crescatori autorizati.

Acest lucru a dus la interzicerea vanzarii cainilor de catre persoane neautorizate insa fara dar si poate aveti sansa a gasiti pe site-urile de anunturi online catelusi de "rasa pura" la preturi extraordinare cu promisiunea ca acestia detin toate ocumentele necesare.

Marea majoritate a cainilor vanduti in magazinele de animale de companie provin din ceea ce industria numeste "ferme de catelusi". In majoritatea acestor unitati, cainii sunt crescuti in acelasi mod in care fermierii cresc puii pentru vanzare in supermarketuri. Animalele sunt adesea tinute in custi de fier inghesuite. Catelusii nu obtin nici o socializare sau atentie din partea fiintelor umane. Cu toate acestea, desi diverse studii au aratat diferentele de sanatate dintre catelusii cumparati din ferme si cei de la canise sau crescatori autorizati exista putine informatii despre diferentele psihologige intre cainii obtinuti din cele doua surse.
Un studiu recent a analizat 413 catelusi obtinuti din ferme si 5657 catelusi obtinuti de la crescatori autorizati. Ideea era sa se compare cainii de rasa pura si aproximativ de aceeasi varsta.
S-a folosit chestionarul de evaluare compartamentala canina C-BARQ elaborat de James Serpel. Rezultatele au aratat: cainii din ferme sunt mult mai slabi din punct de vedere psihologic, mult mai greu de dresat, cu un comportament inadecvat si in mare parte a timpului speriati.

Nu sustinem si nici nu promovam fermele de animale de companie insa suntem alaturi de canisele ce cresc catelusii in cele mai bune conditii, cu dragoste si multa atentie.