Printre motivele vizitei la clinica veterinară se numără afecţiunile oculare. Propietarii observă faptul că prietenul lor are ochii “puţin mai tulburi “ şi se prezintă pentru un consult.
Aspectul tulbure poate fi dat de o afectare a camerei anterioare a globului ocular sau de o afectare a cristalinului.



Ce ştim despre cristalin?
 Cristalinul este o lentilă biconvexă, transparentă, suspendată de fibre ce formează Zonula Zinn. De la exterior către interior, acesta este format din: capsulă, celule epiteliale, celule cu rol în formarea fibrelor, cortex şi nucleu central. Capsula anterioară este în contact cu irisul posterior iar capsula posterioară este în contact cu corpul vitros. Din punct de vedere al compoziţiei avem 65% apă şi 35% proteine.


Ce ştim despre cataractă?
Cataracta este o tulburare de transparenţă a cristalinului. În funcţie de etiologie, ea poate fi împărţită in:


  • Cataractă senilă( Scleroză Nucleară)
  •  Cataractă congenitală
  • Cataractă iatrogenă
  • Cataractă traumatică
  • Cataractă secundară


Scleroza nucleară apare la animalele geriatrice. În cazul cainilor este întâlnită în jurul vârstei de 7 ani, iar la pisici în jurul vârstei de 10 ani. În fucţie de stilul de viaţă şi alimentaţie, această patologie poate apărea mai devreme sau mai târziu.
Aportul de vitamine, minerale, antioxidanţi şi hrana de cea mai bună calitate sunt foarte importante pentru a avea un organism sănătos. Cu cât ne preocupa aceste aspecte şi ţinem cont de ele  cu atât patrupedul ne va bucura cu prezenţa lui mai mult timp.
Cauza Sclerozei de cristalin este apariţia de noi fibre în interiorul cristalinului, producând astfel compresiune. Macroscopic acest proces oferă cristalinului o culoare alb-laptoasă, dar discretă.
Examenul oftalmoscopic ne ajută să diferentiem Scleroza de Cataractă. În cazul Sclerozei de cristalin, retina este vizibilă cu toate componentele sale, pe când în cazul Cataractei aceasta nu se observă.
Această degenerare a cristalinului este ireversibila, dar se poate încerca stoparea procesului. Pentru a face acest lucru trebuie să avem în vedere sănătatea întregului glob ocular şi să o susţinem cu ajutorul suplimentelor alimentare.


Acestea din urmă conţin:
 

  • Taurina- un aminoacid esenţial, care nu trebuie să lipsească din dieta pisicilor mai
    ales. O carenţă în taurină poate duce la afectare retiniană şi afectare cardiaca,
  • Vitamina C – antioxidant puternic ce luptă împotriva radicalilor liberi implicaţi în
    procese inflamatorii,
  • Extractul de struguri - bogat în antioxidanţi Proantocianide care ajută la
    eliminarea radicalilor liberi, au proprietăţi antiinflamatorii şi pot inhiba apariţia anumitor tipuri de cataracta,
  •  Extractul de ribes nigrum- antioxidanţii din acest extract natural
    acţionează pentru îmbunătăţirea microcirculaţiei sangvine din vasele de sange ale retinei, stimulează formarea de capilare noi, reduce fragilitatea şi menţine integritatea acestora. Au acţiune antioxidantă la nivelul radicalilor liberi care dăuneaza cristalinului,
  • Zincul – la nivelul retinei şi a coroidei se întalneşte cea mai mare concentraţie de zinc
    din organism. O cantitate optimă de Zinc este extrem de importantă pentru întreţinerea sănătăţii oculare, iar carenţele acestuia sunt direct proporţionale cu afecţiunile ce apar la nivelul retinei,
  • Luteina- pigmentul galben se aparţine grupului Xantofilae. Se extrage din diverse
     plante, alge şi bacterii fotosintetice. Are acţiune recunoscuta pentru prevenirea şi împiedicarea evoluţiei cataractelor.
  • Seleniul- mineralul cu rol antioxidant este esenţial în producerea glutationului,
     antioxidantul care are cea mai mare concentraţie la nivelul cristalinului.



  Pe lângă substanţele active, un plus este şi forma de prezentare şi usurinţa administrarii. Unui catel îi putem administra comprimate, fie că le primeşte sub formă de recompense sau nu. Dar ce facem cu o pisică sau un căţel care refuză cu desăvârsire să primească pastile?
Din fericire există varianta twist off ! Sunt capsule cu conţinut lichid, foarte palatabil. Conţinutul poate fi administrat fie pe la colţul gurii fie peste hrană, oferind astfel variante optime pentru tratament.


Bibliografie
1.    Sanders solutions in veterinary practice – “Small animal Ophtalmology”; Sally M. Turner
2.    Servet – “Feline Ophtalmology- the manual”; Natasha Mitchell, James Oliver
3.    Willey Blackwell – “ Essentials of veterinary ophthalmology” 3th edition, Kirk N. Gelatt

Articol creat de  DVM Ivan Gabriela