Sanatatea si bunastarea animalelor noastre de companie depind in mare masura de buna functionare a sistemului imunitar. Merita sa ai grija de intarirea acestuia nu doar toamna si iarna.


Cum functioneaza sistemul imunitar?

Sistemul imunitar are la baza o serie de subsisteme care conlucreaza pentru a oferi imunitate organismului cainelui sau al pisicii. Acesta reprezinta prima bariera care protejaza animalul impotriva agentilor patogeni.
Imunitatea organismului poate fi impartita in:
• congenitala (nespecifica) - responsabilitatea sa este de a preveni patrunderea agentului patogen in organism, raspunsul la stimul este foarte rapid, dar nu induce memorie imunologica (organismul nu va reactiona mai repede in cazul reinfectarii).
- imunitate activa nespecifica (eliminarea activa a microorganismelor prin tuse, stranut, diaree)
- imunitate pasiva nespecifica (previne patrunderea microorganismelor prin bariera pielii si a mucoaselor)
• dobandita (specifica) - raspunsul se dezvolta mai lent, necesita contact cu un antigen (un antigen este o substanta care este recunoscuta de organism, acesta mobilizandu-se pentru a produce anticorpi impotriva unui anumit agent patogen) care este memorat de sistemul imunitar
- imunitate activa specifica (de exemplu, anticorpi transferati prin laptele matern)
- imunitate specifica pasiva (infectii anterioare si vaccinari preventive)
Sanatatea animalului tau de companie depinde de functionarea corecta a mecanismelor imunitare de mai sus.


Cauzele imunodeficientei la caini si pisici

Ca si in cazul oamenilor, animalul tau de companie poate experimenta o scadere a imunitatii in timpul schimbarii anotimpurilor (toamna – iarna ). Aceasta nu este singura probabilitate cand animalul tau de companie are un sistem imunitar slabit:
O DIETA DEZECHILIBRATA. O dieta saraca care nu ofera animalului tau nutrienti esentiali precum proteine, grasimi, acizi grasi nesaturati, vitamine si minerale slabeste bariera nespecifica a sistemului imunitar, permitand agentilor patogeni (patogenilor) sa patrunda in corpul cainelui sau al pisicii.


INVAZII PARAZITARE - toxinele secretate de paraziti otravesc organismul animalului, determinand scaderea imunitatii si slabirea organismului.


STRES CRONIC – in timpul stresului prelungit se produce cortizol – un hormon de stres care mobilizeaza organismul animalului de companie pentru a fi in permanenta pregatit pentru amenintarea anticipata. Din pacate, acest lucru pune o povara grea asupra organismului si interfereaza cu multe procese, inclusiv cu functionarea sistemului imunitar.


VARSTA ANIMALELOR
– amintiste-ti ca imunitatea animalului de companie se poate slabi odata cu varsta, asa ca ai grija sa o intaresti mai ales daca ai acasa un senior. Animalele tinere pot avea nevoie, de asemenea, de sprijin suplimentar - mai ales inainte si in timpul vaccinarilor sau atunci cand isi schimba locuinta.


Cum sa sustinem sistemul imunitar?

Sistemul imunitar al cainelui sau al pisicii tale va fi mult mai bun in a face fata infectiilor daca dieta lor este echilibrata si bogata in substante care sustin apararile naturale ale organismului. Astfel de proprietati au, printre altele, beta-glucan combinat cu HMB (acid 3-hidroxi-3-metil butiric). Alte substante care au efect pozitiv asupra sistemul imunitar sunt Echinacea purpura (asa-numita Echinacea), acizii grasi nesaturati Omega-3 si vitaminele A si E.


Beta-glucan pentru caini - Ce este? Merita utilizat?

Beta-glucanul este o polizaharida (zahar complex) care se gaseste in peretii celulari ai ciupercilor, drojdiilor, cerealelor si a unor bacterii. Beta-glucanul stimuleaza sistemul imunitar prin intensificarea activitatii acestuia in situatiile in care exista riscul slabirii starii generale si a imunitatii animalului.


Ce este HMB?

HMB, sau acidul 3-hidroxi-3-metil butiric, este o substanta care stimuleaza activitatea unor celule (asa-numitele fagocite) a caror sarcina este de a opri dezvoltarea infectiei.


De ce combinatia de beta-glucan si HMB ofera cel mai bun efect imunitar?

Combinatia de beta-glucan si HMB permite sustinerea sinergica, bidirectionala, a imunitatii animalului de companie. Ajuta la stimularea atat a imunitatii innascute (nespecifice) cat si a celei dobandite (specifice), adica:
• ajuta la mobilizarea organismului pentru a incepe procesul de producere a anticorpilor – prin activarea imunitatii specifice
• in acelasi timp, ajuta la activarea mecanismelor imunitare innascute ale organismului, asa-numita prima linie de aparare
O astfel de combinatie mobilizeaza rapid organismul pentru a lupta impotriva amenintarii.


Beta-glucan - cand sa suplimentezi?

Utilizati preparatul cu HMB si beta-glucan atunci cand imunitatea cainelui si a pisicii necesita sprijin suplimentar:
• in cazul unei diete dezechilibrate, cum ar fi hrana preparata in casa
• in perioadele cu risc crescut de infectie (de exemplu, sezonul de toamna-iarna, solstitiile de toamna si primavara
• inainte de contactul planificat al animalului de companie cu un numar mai semnificativ de animale (de exemplu, inainte de o expoziție, competitie pentru canise)
• in timpul sarcinii si alaptarii, ajuta la intarirea imunitatii transmise descendentilor
• pentru sustinere dupa tratamente si in timpul convalescentei


Caracteristicile unui preparat ideal pentru intarirea imunitatii la animalul tau de companie

• Produsele bune pentru imunitatea cainilor contin ingrediente cu efecte dovedite stiintific, formulate in asa fel incat sa aibe cel mai bun impact impreuna. Acorda atentie compozitiei complexe care sustine cel mai bine sistemul imunitar;
• Alege preparate de care poti fi sigur ca au fost dezvoltate de specialisti care au cunostinte si experienta in domeniul nutritiei animalelor. Aceasta este o garantie a calitatii si eficacitatii acestora;
• Este esential ca produsul sa fie usor de administrat si gustos; in acest fel, vei fi sigur ca animalul tau il va accepta cu placere;
• Medicii veterinari au experienta cu produsul si il recomanda cu incredere;
Un exemplu de astfel de produs este VetoMune de la Vet Expert.
Opinia medicului veterinar este importanta – asigura-te ca ii ceri sfatul atunci cand cauti un produs bun. Oferind produsul adecvat pentru imunitate, vei asigura animalului tau sustinerea de care are nevoie pentru fiecare plimbare – atat prin soare, cat si prin ploaie. Intreba-ti medicul veterinar despre un astfel de preparat.