Din păcate, alergiile alimentare afectează nu numai oamenii, ci și prietenii noștri cu patru picioare. Din păcate, multor oameni le este greu să stabilească dacă durerile de stomac sau problemele pielii câinelui lor sunt de fapt rezultatul unei alergii alimentare.


Dacă doriți să aflați ce este alergia unui câine, aflați despre simptomele acestuia și 3 pași pentru a identifica substanța care provoacă alergia acestuia, atunci sunteți în locul potrivit! De asemenea, vă sfătuim cum să hrăniți un câine alergic și dacă acesta poate fi vindecat de alergii.



Alergia câinilor - ce este și cum se manifestă


O alergie este o reacție anormală a sistemului imunitar la anumite substanțe. Se prezintă în două forme:
 - Alergia la contact și inhalare rezultă din prezența substanțelor alergenice în mediu,
 - Alergia alimentară este o reacție la substanțele prezente în alimente.

Corpul unui câine alergic reacționează prin creșterea producției unui număr de substanțe, inclusiv histamină sau anticorpi IgE (imunoglobuline de tip E). Efectul este dezvoltarea inflamației, care în cazul alergiilor alimentare afectează de obicei pielea și se manifestă prin mâncărime, eritem, pustule și papule purulente.
Mâncărimea determină câinele să se zgârie puternic sau chiar să mestece bucăți de piele, ceea ce poate duce la răni.




Cum vă puteți da seama dacă este alergic?


Este relativ dificil să recunoaștem dacă este vorba de alergie alimentară, alergie la contact sau alergie la inhalare. Acest lucru se datorează faptului că o reacție alergică nu trebuie să apară imediat după expunerea la alergen și, în plus, durează de obicei mult timp.
Ei bine, uneori este chiar dificil să stabilim dacă avem de-a face cu o alergie sau cu intoleranță alimentară. Acesta din urmă este, de asemenea, o reacție anormală a organismului la anumiți nutrienți, dar, spre deosebire de alergii, sistemul imunitar nu este implicat.


Cum se distinge o alergie de o intoleranță alimentară?


Vom discuta acest lucru pe o destul de interesantă sursa a alergenilor - laptele de vacă. Conține proteine potențial alergenice, în principal cazeină și proteine din zer.


Cu toate acestea, laptele de vacă este și o sursă de lactoză, un zahăr adesea intolerant pentru organism. Mecanismul intoleranței se reduce la faptul că odată cu înaintarea în vârstă, animalul produce din ce în ce mai puțina lactază, enzima care descompune lactoza din intestine.


Fermentează lactoza nedegradată, provocând gaze și diaree.



Aceste probleme pot afecta chiar câinii tineri. Chiar dacă nivelurile lor de lactază sunt încă ridicate, dacă un cățeluș primește lapte de vacă sau produse lactate, efectele secundare apar deoarece laptele de vacă conține mult mai multă lactoză decât laptele de cățea.




Cele mai frecvente alergii la câini



Să ne întoarcem din nou la subiectul alergiilor. De fapt, este dificil să vorbim despre substanțe care sunt deosebit de alergenice. Câinii sunt cel mai adesea alergici la substanțele care ... cel mai adesea se găsesc în alimente. Din cauza prezentei mari în alimente, puiul și carnea de vită sunt alergeni obișnuiți .

Alte alimente la care câinii sunt alergici relativ des sunt lactatele, mielul  și ouăle.
Proteinele vegetale, precum grâul, porumbul sau soia , pot fi, de asemenea, alergenice . Este adevărat că ultimele două plante prezintă efecte alergenice relativ rare, dar prezența lor în alimentele hipoalergenice pare a fi un abuz.
O alergie la un câine poate fi cauzată și de aditivi alimentari precum coloranți, conservanți și potențatori de aromă . Când vine vorba de coloranți, acestea sunt folosite doar din cauza ... proprietarilor de câini, deoarece câinii înșiși nu sunt complet ghidați de culoarea alimentelor. Deci, acestea sunt substanțe din hrana animalului complet inutile și, ca atare, cel mai bine este să le evitați.




3 pași - cum să recunoști o alergie?


Pasul 1 - Analiza detaliată a dietei actuale


În practica veterinară, primul element este un interviu amănunțit cu tutorele câinelui. Se colectează informații despre schimbările în dietă și îngrijire în ultimele luni, precum și despre potențialii alergeni din mediul câinelui.
Interviul ii ajuta sa evalueze care este probabilitatea unei alergii si sa restranga lista alergenilor probabili.
Unii alergeni - în principal alergeni de contact și inhalare de origine vegetală și cei legați de purici - apar sezonier. Deci, dacă problemele câinelui dvs. sunt sezoniere, există într-adevăr mari șanse ca acesta să fie alergic, dar probabil să nu fie alergic la alimente.

A doua metodă de diagnosticare a alergiilor alimentare este testarea serologică. Acestea constau în verificarea nivelului anticorpilor IgE menționați anterior în sânge ca răspuns la contactul cu un alergen.



Pasul 2  - Dieta de eliminare



Dieta de eliminare constă în înlocuirea surselor de proteine și carbohidrați cu altele noi, de preferință neprezente în dieta câinelui până acum. Datorită acestui fapt, putem verifica dacă schimbarea dietei are un efect pozitiv asupra sănătății câinelui.
Rețineți!  Urmarea unei diete de eliminare poate fi dificilă dacă hrana anterioară a câinelui a fost variată. Pentru a evita același tip de carne, astfel de diete includ uneori proteine din insecte , carne de porc, carne de iepure , dar și carne de cal, carne de vânat, carne de pește selectat sau carne de struț.



Două modalități de a alege: mâncare hipoalergenică sau o dietă de casă
Mulți proprietari, pentru a-și proteja câinii de alergeni, încep să își pregătească propriile mese, evitând ingredientele selectate. Din păcate, dietele casnice sunt greu de echilibrat și, de obicei, sunt doar ... nu echilibrate.
Acest lucru este extrem de important pentru pui. Dietele de eliminare de casă sunt de obicei deficitare în vitamine, minerale și acizi grași. Acest lucru poate duce la o reducere a ratei de creștere a câinelui și - în combinația din păcate obișnuită a deficitului de calciu și a excesului de fosfor - la problemele scheletice.



De aceea, în zilele noastre, din ce în ce mai des folosim alimente hipoalergenice care asigură câinelui toate substanțele nutritive necesare.
În plus, alimentele hipoalergenice conțin adesea proteine hidrolizate, adică proteine ale căror molecule - figurat vorbind - au fost descompuse în altele mai mici. Hidroliza reduce semnificativ alergenicitatea proteinelor: majoritatea câinilor alergici la un anumit tip de proteine (cum ar fi cele găsite în carnea de pasăre) pot consuma hidrolizat fără probleme. În același timp, hidroliza este neutră la gust.



Durata dietei de eliminare
Avertizare! Simptomele pielii nu dispar odată cu retragerea alergenului din dietă, dar persistă mai mult timp. Doar unul din patru câini își va elimina simptomele cutanate după aproximativ 2-3 săptămâni, în majoritatea cazurilor durează aproximativ 6-8 săptămâni , uneori chiar mai mult.
Acest lucru este important deoarece doar atunci când sistemul imunitar al câinelui se „calmează”, dieta de eliminare poate fi încheiată și următoarea etapă, adică provocarea, poate fi începută.




Pasul 3 - Provocare


Provocarea constă în:
 1. Restabilirea surselor de proteine și carbohidrați eliminați din dieta câinelui
 2. Observarea simptomelor alergice ale pielii (eritem, mâncărime) și intestinale (evaluarea scaunelor).



Faza de provocare pentru fiecare dintre componente ar trebui să dureze de la 10 la aproximativ 14 zile . Dacă nu apar simptome alarmante în acest timp, putem presupune că mâncarea este indiferentă față de câine.
Dacă apar, câinele este cel mai probabil alergic la alimente. După dispariția simptomelor, procedăm la provocarea cu un alt aliment, iar cel considerat alergen este eliminat definitiv din meniul câinelui.




Sfaturi - cum să hrănești un câine alergic?


Un câine cu alergie alimentară, atâta timp cât nu mănâncă prea mult, poate funcționa perfect normal. Singura provocare este evitarea alergenilor, ceea ce pentru noi înseamnă vigilență sporită în magazin și în timpul pregătirii meselor.
În plus, câteva lucruri vă pot ajuta:
- Evitați mâncarea ieftină. Acestea enumeră categoriile de ingrediente (de exemplu, „carne și organe”), fără a specifica nicio informație. Deci, nu puteți fi sigur dacă conțin un ingredient alergenic pentru câine. .
Dietele veterinare uscate și umede de la VetExpert au fost dezvoltate în consultare cu cei mai buni veterinari și crescători. Alegându-le, poți fi sigur că îi dai câinelui tău mâncare de cea mai înaltă calitate.
 - Simptomele alergiilor pot fi ameliorate suplimentar cu suplimente care susțin pielea în tulburări dermatologice, terapie cu șampon și îngrijire adecvată pentru pielea iritată . Medicul veterinar vă va recomanda cu siguranță produsele potrivite pentru câinele dvs.
- De asemenea, merită să ne amintim că, odată stabilită o dietă, nu trebuie să rămână  pentru totdeauna - câinele poate deveni alergic la următorul aliment.




Este posibil tratamentul alergic?


Alergia la câini poate fi vindecată!  Metoda pentru aceasta este imunoterapia specifică, cunoscută popular ca desensibilizare. Acesta constă în introducerea deliberată a alergenului în dieta câinelui, inițial în doză mică, crescând în timp.
Desensibilizarea durează de obicei unul până la doi ani, dar chiar și după succesul său, „tratamentul”, definit ca o expunere permanentă la alergen, ar trebui să dureze tot restul vieții câinelui. În caz contrar, alergia tinde să reapară. Desensibilizarea este de obicei inutilă la animalele din primul an de viață.


Verificați dietele, suplimentele și produsele cosmetice dermatologice de la VetExpert care vă vor ajuta câinele să calmeze efectele alergiilor!