Perioada dintre Crăciun și Revelion sunt vremuri grele pentru animalele noastre de companie. Mulți dintre ei sunt îngroziți de pocnitori și au o problemă să se plimbe in zilele care preced Anul Nou. Vă vom spune cum să vă faceți câinele să îndure aceste momente grele cât mai calm posibil în această perioadă.

Câinelui ii este frica - simptome

Câinilor prin natura lor nu le plac sunetele puternice și încearcă să le evite. Unii câini nu reacționează la sunetele furtunilor, împușcăturile sau la vuietul petardelor. Din păcate, unele animale nu sunt indiferente la aceste sunete și reacționează la ele cu frică. Ce simptome ar trebui să vă îngrijoreze?        
•    câinele tremură, se sperie și gâfâie
•    câinele aleargă nervos prin apartament sau caută un adăpost, de exemplu într-un pat sau într-o baie întunecată  


Cum să ajuți un câine înainte de Revelion - 5 reguli importante

Dacă știi deja că prietenul tău este foarte stresat de zgomotul Anului Nou, încearcă să-ți pregătești câinele să îndure această perioadă dificilă.

Calm

Tine minte! Nu așteptați până în ultimul moment pentru a administra sedativul. Substanțele active conținute în produsele calmante necesită timp pentru a obține efectul dorit. Doza de sedativ trebuie aleasă în funcție de animalul dvs. de companie - greutate, vârstă și temperament și cât de puternic reacționează la artificii și împușcături.

Ce ingrediente ar trebui să conțină un preparat calmant bun?

Când căutați un preparat potrivit, acordați atenție compoziției. Încercați să alegeți unul care să conțină substanțe ce calmeaza în mod natural și reduc senzația de anxietate.
Ingredientele naturale conținute în produs sunt sigure, chiar și în cazul utilizării pe termen lung.
Merită să fiți atenți dacă substanțele active conținute în preparat au efectul confirmat prin teste - veți fi sigur că oferirea produsului va aduce efectul dorit.
Triptofan - ajută la menținerea unei dispoziții pozitive și a bunelor funcții cognitive, deoarece este un precursor natural al serotoninei (așa-numitul hormon al fericirii), care este necesar pentru menținerea echilibrului emoțional și a păcii. Are efect stabilizator și calmant. Triptofanul este un aminoacid esențial în dieta câinelui.
Mușețel - o substanță naturală care are un ușor efect calmant și anxiolitic.
Valeriana officinalis - ajută la reducerea tensiunii și a anxietății; are efect anxiolitic nu numai la pisici, ci și la câini. Cereți sfatul medicului veterinar cu privire la dozarea preparatului pentru sedare.

 

Plimbări

De Revelion, nu așteptați până în ultimul moment cu plimbarea de seară. Scoateți câinele înainte ca zgomotele să înceapă. În niciun caz nu trebuie să-ți lași animalul de companie în libertate.
Puneți câinelui o zgarda și, în plus, un ham, atașați-le două capete ale lesei sau două lese separate - acest lucru va împiedica câinele să se desprindă brusc atunci când pocnitorile îl sperie. Eticheta TREBUIE atașată de guler sau de ham! O plimbare mai lungă în aceste zile nu va fi cea mai bună idee.
Chiar dacă câinele tău nu se teme de zgomote, NU TE APROPIA de niciun foc de artificii!

Loc sigur

În noaptea de Revelion, câinele va încerca să se ascundă în diferite colțuri ale casei. Oferă-i o ascunzătoare sigură - ar putea fi o baie, o cusca acoprita sau un colț liniștit în cameră. Cel mai important lucru este ca animalul să nu fie expus la mult zgomot exterior. Încercați să acoperiți ferestrele și să porniți muzica pentru a acoperi zgomotele din exterior. Nu vă lăsați câinele singur acasă în această noapte.
 

Hrănire

Se poate întâmpla ca un câine stresat să nu vrea să-și mănânce cina în ajunul Anului Nou. În această zi, asigurați-vă că nu testați alimente noi pentru a-l încuraja să mănânce. Ele pot provoca tulburări de stomac, iar ultimul lucru de care aveți nevoie este o plimbare urgentă înainte de miezul nopții.
Fii un sprijin pentru câinele tău
Dacă câinele tău are nevoie de compania ta, ofera-i-o. Calmul tău, vocea domoală și atingerea blândă vor ajuta animalul tău să supraviețuiască acestor momente dificile și să-i calmeze emoțiile. Dezmințim mitul despre întărirea comportamentului de anxietate în acest fel.  
Urmând sfaturile de mai sus, cu siguranță îți va fi mai ușor să treci prin această perioadă dificilă pentru animalul tău de companie. Siguranța animalelor noastre este cea mai importantă.  

Autor: Izabela Cupiał
Zoopsiholog, tehnician veterinar, iubitor de animale și pasionat de sporturi chinologice. În particular, este îngrijitoarea a doi catei seniori: Mimi și Pongo.