Căpușele - se vorbește mult despre ele pentru că de mulți ani reprezintă un adevărat pericol, atât pentru oameni, cât și pentru animale. Populația de căpușe este în continuă creștere și, odată cu ea, bolile pe care le poartă. Pentru a ne proteja de eventuale boli, trebuie să avem grijă la profilaxie!

De ani de zile există credința că acestea atacă în două perioade: primăvara și toamna. Nu este adevarat! Perioada de activitate a căpușelor a crescut semnificativ în ultimii ani. În iernile ușoare, căpușele pot ataca tot timpul anului - o temperatură cu „plus” (chiar și 0° C) este suficientă.
Un alt mit este că „sar pe noi din copaci”. De asemenea, această afirmație nu este adevărată. Căpușele pândesc în ierbă, arbuști și plante până la o înălțime de 1 - 1,5 metri. Le place să aștepte pe partea inferioară a frunzelor. Căpușele, simțind o potențială victimă, devin active, împingând înainte prima pereche de picioare cu organe senzoriale. Ajunșe pe gazdă, aceasta caută mult timp un loc potrivit pentru a se atașa de piele. De aceea este atât de important ca atunci când ne întoarcem de la o plimbare prin pădure sau pe pajiști, din parc sau de pe camp, să inspectăm cu atenție corpul și blana câinelui nostru.

Cum arată o căpușă?

O căpușă adultă are patru perechi de picioare. Perechea de picioare din față are clești care ajută căpușa să rămână fixata pe victimă. Căpușa are o gura asemănătoare cu foarfecele, cu care „tăie” pielea. Mușcătura de căpușă este nedureroasă, deoarece saliva conține substanțe chimice cu efect anestezic. Căpușele au și o armură dură pe spate, ceea ce le face destul de greu de zdrobit.
Căpușele sunt arahnide care sug sângele si transmit multe boli ce sunt periculoase pentru oameni și animale (așa-numitele boli transmise de căpușe).



Cum să eliminați o căpușă?

Mai presus de toate - acționați rapid. Cu cât arahnida a rămas timp mai îndelungat pe corp, cu atât este mai mare riscul de a transmite boli periculoase. Infecția cu spirochetele Borrelia apare în decurs de 12 - 24 de ore din momentul muscaturii de căpușa, în timp ce infecția cu encefalită transmisă de căpușe apare imediat, deoarece virusul este prezent în saliva arahnidei.
Indiferent de tipul de instrument folosit pentru a îndepărta căpușa, îndepărtați-o încet, fără mișcări bruște, încercând să aduceți căpușa cât mai aproape de piele. Nu răsuciți căpușa, îndepărtați-o cu o mișcare verticală în sus. După îndepărtare, observați locul mușcăturii.

Ce boli transmit capusele?

Amintiți-vă: căpușele sunt purtătoare a multor boli periculoase pentru dvs. și pentru câinele dvs., așa că este important să vă protejați împotriva mușcăturii lor.

Encefalita transmisă de căpușe

Encefalita transmisă de căpușe este cea mai periculoasă boală transmisa de acestea la om. Este cauzată de un virus transmis de lilieci, iepuri de câmp, căprioare, mistreți, vulpi, dar și oi, capre și vite. Periculos pentru om, pe lângă mușcăturile de căpușe, este și consumul de lapte crud și de produsele derivate ale acestuia de la vaci, capre sau oi infectate.
Simptomele infecției sunt foarte nespecifice, asemănătoare gripei, cu febră, care adesea dispar de la sine în câteva zile. Cu toate acestea, meningele și creierul se pot inflama. În această situație, pacientul necesită tratament în spital, într-o secție de terapie intensivă. Consecințele acestei boli sunt severe - pot duce la tulburări de memorie și de concentrare, pareză și atrofie musculară. Din fericire, există un vaccin pentru a preveni această afecțiune. Riscul de a infecta o persoană cu virusul encefalitei transmise de căpușe apare imediat după muscatura unei căpușe infectate.

boala Lyme

Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă de căpușe la oamenii din Polonia. Este cauzată de spirochetele Borrelia burgdoferi, transmise de cea mai comună specie de căpușe din Polonia. Multe mamifere și păsări sunt rezervoare de spirochete, de exemplu șoarecii; șobolanii sunt, de asemenea, o sursă de Borrelia pentru căpușe. Din păcate, în ultimii zeci de ani, procentul persoanelor care suferă de boala Lyme a crescut semnificativ. Boala este severă, atacă sistemul nervos, inima, articulațiile și pielea. Semnul distinctiv este un eritem migrator care apare la locul mușcăturii în perioada de la 3 până la 30 de zile după mușcătură și crește în jurul locului de injectare. Boala necesită tratament cu antibiotice, unii pacienți necesită spitalizare.
IMPORTANT! În boala Lyme, este extrem de important să îndepărtați căpușa cât mai curând posibil, deoarece arahnida trebuie să rămână atașată cel puțin 12-24 de ore pentru ca infecția cu Borrelia să apară.

Babezioza

O căpușă la un câine poate provoca o boală care este periculoasă pentru el - babesioza. Babesioza este o boală cauzată de protozoarele din genul Babesia, care poate provoca insuficiență renală acută și leziuni hepatice la câini. Timpul necesar pentru apariția simptomelor variază de la 10 la 21 de zile. Suspiciunea bolii la câini se bazează pe lipsa profilaxiei anti-căpușe și pe cursul bolii în sine - simptome destul de bruște și severe:
•    slăbirea animalului,
•    febră,
•    lipsa poftei de mâncare, uneori vărsături
•    mucoase palide (de exemplu, gingiile)
•    urină maro (ca urmare a înmulțirii protozoarelor în celulele roșii din sânge, a distrugerii acestora, a simptomelor de anemie și a apariției sângelui în urină).


Cum să te protejezi pe tine și câinele tău de bolile transmise de căpușe?


Când planificați o excursie în pădure, parc sau poiană, îmbrăcați-vă corespunzător - pantaloni lungi, mâneci lungi - acoperă întregul corp.
- Îmbrăcați-vă în culori deschise- va fi mai ușor să vedeți o arahnidă pe haine.
- Utilizați substanțe care resping căpușe.
- Examinați cu atenție întregul corp când vă întoarceți acasă. Căpușelor le place să se așeze pe zone fără păr, în zona inghinală, sub genunchi sau sub axile.
- Utilizați preparate eficiente anti-căpușă la animale (tablete, zgarda, preparate spot-on pentru piele - alegerea va depinde de durata de acțiune a preparatului și de substanța activă utilizată). Amintiți-vă că preparatele de mai sus NU RESPING CAPUSELE! Înainte de fiecare plimbare, pulverizați părul câinelui cu un repelent pentru a respinge căpușele.
- Inspectați cu atenție blana și pielea animalului dvs. de companie după fiecare plimbare - chiar și cea scurtă din jurul blocului.
 
Dacă observați că animalul dvs. devine trist, ii lipsește pofta de mâncare, are mucoase palide (de exemplu, gingiile) sau urină maronie - contactați medicul veterinar cât mai curând posibil! Aceste simptome pot fi dovezi ale babesiozei.
Autor: Izabela Cupiał