În medicina umană, istoria testelor rapide datează din anii 1960, atunci când au apărut primele teste pentru diagnosticul de sarcină. Aceste tipuri de teste sunt încă utilizate pe scară largă astăzi, printre altele in suspiciune de gripă, streptococ, Helicobacter pylorii.

În prezent, testele pentru detectarea infecțiilor cu SARS CoV-2 (COVID-19) au devenit, de asemenea, extrem de utile și populare. Sunt disponibile pe piata atât teste de antigen viral, cât și de anticorpi (răspunsul organismului după boală și/sau vaccinare).
Testele rapide, cu aspect aparent simplu, ascund sub o carcasă de plastic proteine special selectate, marcate cu aur. După instilarea probei, aceste proteine se combina cu virusul, parazitul sau anticorpii pe care îi căutați și apar linii - una dacă rezultatul este negativ și animalul de companie este sănătos sau două dacă rezultatul este pozitiv și animalul de companie se luptă cu o problemă.
Testele rapide sunt utilizate frecvent în medicina veterinară. Acestea vă permit să faceți undiagnostic precis în câteva minute. Un medic veterinar poate identifica cauza problemei cu o picătură de sânge prelevată de la un pacient sau o probă de scaun adusă de proprietar.
 
Testele de diagnosticare rapidă sunt instrumentul de bază în recunoașterea cauzelor diareei, în diagnosticarea bolilor virale precum parvoviroza sau coronavirusul și a bolilor parazitare, de exemplu giardioza, dar și a modificarilor de stare generală, anemie sau febră, care pot fi cauzate, de exemplu, de boli virale precum virusul leucemiei feline (FeLV) sau bolile transmise de căpușe la câini, de exemplu anaplasmoza, ehrlichioza, boala Lyme, dar și Babesia gibsoni, care apare din ce în ce mai des la noi.
Diagnosticul în medicina veterinară este de mare importanță, deoarece pacientii noștri patrupezi nu ne pot spune ce îi doare și ce îi deranjează.     
 
 
Absolvent al Facultății de Medicină Veterinară din Varșovia. A făcut studii postuniversitare, obținând titlul de specialist în diagnostic veterinar de laborator. Autor de articole, desfășoară pregătire pentru medici veterinari și studenți din țară și străinătate.