Când o pisică devine senior? Ce simptome vor indica faptul că pisica îmbătrânește și cum să oferi îngrijire adecvata unei pisici mai în vârstă, astfel încât să se poată bucura de sănătate deplină cât mai mult timp?

Vine un moment în care începi să te întrebi de ce pisica ta până acum activă doarme mai mult și nu sare pe mobilă la fel de nerăbdătoare ca înainte... Acestea pot fi simptome ale bătrâneții pisicii, despre care vom discuta mai detaliat în acest articol.

Cât timp trăiește o pisică?

Pisicile îmbătrânesc în ritmuri foarte diferite, dar se presupune că maturitatea este între 7 și 12 ani. Vorbim de o pisică senior atunci când pisica are aproximativ 12 ani. Speranța de viață a pisicilor care trăiesc în case a crescut semnificativ. Acest lucru se datorează unei îngrijiri mai bune, prevenirii bolilor și conștientizării mai mari a îngrijitorilor. În prezent, putem întâlni mulți seniori care, la vârsta de 14 sau chiar 18 ani, sunt încă activi și în stare bună.
 

Semne ale îmbătrânirii unei pisici

Ce simptome de îmbătrânire ar putea avea pisica ta? Este posibil să observați pierderea în greutate la o pisică mai în vârstă din cauza capacității reduse de a absorbi nutrienții din hrana (în principal proteine și grăsimi).
Funcționarea deficitara a tractului digestiv, a organelor precum ficatul și pancreasul, poate reduce capacitatea de a absorbi nutrienții necesari.
Perioada de îmbătrânire este, de asemenea, o perioadă de modificări metabolice, care se traduc, printre altele, prin modificarea cerințelor energetice ale animalului. În același timp, riscul de boli ale rinichilor și ale tractului urinar inferior crește odată cu vârsta.

Hrănirea unei pisici în vârstă

Îngrijirea cuprinzătoare pentru un senior sănătos este asociată cu modificări treptate, minore ale dietei, adecvate stării actuale. În funcție de situație, aceasta înseamnă o pondere mai mare a alimentelor umede în dietă, sau introducerea anumitor suplimente alimentare care pot îmbunătăți funcționarea organismului. Cu toate acestea, dieta trebuie să fie echilibrată și adecvata pisicilor mai în vârstă.
SFAT: Oferă pisicii tale hrană dedicata vârstei și stării sale. Hrana pentru pisici senior are un nivel crescut de ingrediente energetice pentru a satisface nevoia crescuta de nutrienti. De asemenea, are un nivel redus de fosfor, datorită căruia se reduce la minimum riscul de insuficiență renală cronică. Amintiți-vă că urmând principiile unei alimentații adecvate, puteți prelungi viața pisicii!
Ingrediente selectate, esențiale în dieta unei pisici senior și importanța lor generală pentru sănătatea acesteia:



Când merită sa introducem suplimente alimentare?

Pe măsură ce îmbătrânește, corpul pisicii tale poate avea nevoie de sprijin suplimentar pentru a face față semnelor îmbătrânirii. Este imposibil să sprijiniți și să stimulați sistemul nervos fără hrănirea sa adecvată. Vitaminele B joacă cel mai important rol în procesele de regenerare. Protecția împotriva radicalilor liberi este, de asemenea, de mare importanță.
O pisică mai în vârstă are adesea un apetit mai scazut din mai multe motive. Acest lucru poate duce la un aport redus de nutrienți. Dacă combinăm acest aspect cu probleme digestive legate de vârstă, se poate ajunge la dezvoltarea unor deficiențe nutriționale severe pe termen lung.
Soluția este introducerea suplimentelor în dieta pisicilor mai în vârstă , care să conțină ingrediente ce inlocuiesc substanțele lipsă.

Ce substanțe ar trebui incluse în preparatul pentru feline senioare?

La pisicile mai în vârstă, furnizarea de hrană/suplimente cu vitamine B și unii aminoacizi, precum taurina, metionina sau arginina, va avea un efect pozitiv asupra sănătății organismului lor.
Datorita riscului crescut de boli ale tractului urinar inferior, merita sa alegeti un preparat care va contine si substante ce protejeaza vezica urinara. Acestea includ, de exemplu, DL-metionină și extract de frunze de urzică.
Este la fel de important să sprijinim activitatea inimii, a sistemului nervos și digestiv - taurina este responsabilă pentru buna lor funcționare.
Acordați atenție cantitatii potrivite de antioxidanți (de exemplu, vitamina E), a căror sarcină este de a proteja împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi de oxigen.
 

Ai grijă de ficatul și rinichii pisicii tale

Odată cu vârsta, organele interne, care joacă funcții importante în corpul pisicii, îmbătrânesc și ele. În timp ce în cazul ficatului, hepatocitele (celulele hepatice) au o anumită capacitate de regenerare, modificările care progresează la nivelul rinichilor sunt ireversibile. Prin urmare, insuficienta renala este o boala incurabila.
Daca pisica ta senior are probleme cu ficatul, ii poti sustine regenerarea oferindu-i preparate care contin fosfolipide si ornitina. Acestea reconstruiesc hepatocitele deteriorate și participă la procesul de îndepărtare a deșeurilor nocive din ficat.
Dacă, pe de altă parte, pisica ta suferă de insuficiență renală cronică, este crucial să urmezi o dietă restrictivă:
•    Hrănind pisica cu o hrana cu un nivel redus de fosfor
•    Suplimentand cu preparate care conțin carbonat de calciu și vitamina D , ce leagă fosforul în tractul digestiv
De asemenea, nu uitați să verificați în mod regulat sănătatea pisicii dvs. la medicul veterinar.

Caracteristicile unui preparat ideal pentru o pisică mai în vârstă:
•    A fost dezvoltat de experți care sunt autoritatea numărul 1 în domeniul nutriției animalelor.
•    Contine ingrediente cu efecte dovedite stiintific, compuse in asa fel incat impreuna dau cel mai bun rezultat.
•    Este ușor de administrat și gustos - așa că poți fi sigur că animalul tău de companie îl va accepta cu plăcere.

Puneți în funcțiune creierul și corpul unei pisici

Pisicile mai în vârstă dorm mai mult și sunt mai puțin active fizic. Poate exista și un declin cognitiv - creierul pisicii nu mai este la fel de funcțional ca înainte. Cum vei recunoaște când mintea pisicii tale are nevoie de stimulare?
•    Pisica este mai puțin sensibilă la stimuli, pare confuză în locurile pe care le cunoaște
•    Relația dintre voi se schimbă - pisica are nevoie de mai multă atenție sau dimpotriva
•    Pisica petrece mai mult timp dormind ziua - este mai activă noaptea sau invers
•    Ai observat o schimbare în activitatea pisicii: este mai agitata sau dimpotriva mai letargica
•    Petrece mai mult timp cu igiena sau dimpotriva, are grijă de sine mult mai rar
•    O pisică poate reacționa cu anxietate la situații care nu au stresat-o până acum
•    Ai bănuieli că simțurile au slăbit: văzul, mirosul și auzul
Tine minte!
Aceste comportamente pot indica, de asemenea, boli care vă afectează pisica – prin urmare vizitați mai intai medicul veterinar.



 
O porție zilnică de activitate – atât fizică, cât și mentală – va avea un efect foarte pozitiv asupra sănătății felinei dumneavoastră în vârstă. Cea mai bună soluție pe care pisica ta o va agrea este să se joace - așa-numita vânătoare.
Pisica vânează o jucărie (ex. pene pe undița, șoarecele pe o bandă de cauciuc), își prinde victima, o lasă să scape, o vânează din nou, o prinde și o „mușcă”. La finalul vânătorii, dă-i pisicii o masă - poți planifica jocul astfel încât să se întâmple într-un moment de hrănire regulată. Jocul de vânătoare crește activitatea fizică și mentală, oferind în același timp pisicii tale plăcere și satisfacția de a obține hrană.
Alte modalități de a spori activitatea pisicilor pot fi jucăriile handmade. Aceasta este o modalitate ieftină și simplă de a vă pune animalul de companie în funcțiune.
 
Indiferent dacă pisica dvs. în vârstă este încă activă sau stă linistita pe pervaz și doarme toată ziua - amintiți-vă că amânarea efectelor îmbătrânirii prin oferirea unei diete sănătoase și echilibrate reprezinta cheia pentru a o menține buna stare de sanătate timp de mulți ani.